Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Pseudonimi u književnom svijetu – I. Ferenčić Martinčić

Katy i Inna

Pseudonimi u književnom svijetu – I. Ferenčić Martinčić

Pseudonim (prema grč. riječi “lažno nazvan”) izmišljeno ili iskrivljeno ime koje, iz različitih razloga, obično uzimaju književnici i umjetnici.

Upotreba pseudonima poznata je već u antici. Učestala je od XVI. st., osobito kod književnika. Neki od najslavnijih klasika zapravo su bili pseudonimi (Molière – Jean-Baptiste Poquelin, Voltaire – François-Marie Arouet, Mark Twain – Samuel Langhorne Clemens, Agatha Christie – Mary Westmacott, u hrvatskoj književnosti Ksaver Šandor Gjalski – Ljubomil Babić i drugi).
Koriste se obilato i danas među najčitanijim autorima svijeta (J.K. Rowling – Robert Galbrait, Stephen King – Richard Bachman, Marguerite Annie Johnson – Maya Angelou, Elena Ferrante čiji pravi identitet je nepotvrđen i danas…) Često se u popularnim raspravama spominju tri razloga zašto bi autor koristio pseudonim: – žena koja piše kao muškarac – jer se muški autori statistički više čitaju i kupuju – poznati pisci kad pišu u komercijalnim žanrovima – jer se književnost još uvijek dijeli na visoku i nisku – ljudi koji imaju nešto za skrivati – dajte si mašti na volju…

U Innamorati pseudonimi su umjetnički izbor autora. Dok neki pišu pod svojim punim imenom i prezimenom (kao Leon Zrile, Ivanka Ferenčić Martinčić, Marijana Dragičević i uskoro Iva Ribarić), neke poznajete pod njihovim pseudonimima (Alex the Bookwitch, Tamara R. Tara, Fatima S. B.)

Iako Innu Moore i Katy Lind poznajete i uživo, i njihovi identiteti nisu tajna, obje danas nastavljaju pisati pod svojim književnim imenima koja su nastala zajedno s njihovim pričama. Stvarajući svoj književni alterego, san o piscu, u isto vrijeme kad su nastajali i njihovi prvi romani, zapleti i likovi, Inna i Katy stvorile su svoje književne brendove.

Ne samo da nemaju što skrivati, nego su svojim autentičnim stvaralaštvom osvojile naklonost, ljubav i prijateljstvo svojih čitatelja. I tako su pseudonimi postali više od samo umjetničkog imena i postali kao nadimak kojim se od milja obraćamo dragim prijateljicama. Bilo da nam se potpisuju na primjerak romana, ili pak pišu u intimi i miru vlastite privatnosti, naši pisci ipak su nam važniji zbog onog što se nalazi između korica, a ne na njima.

I.F.M.

Podijelite objavu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)