Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Kako upoznati autora?

Kako upoznati autora?

Kako upoznati autora?

Kada pitate autora ‘Kad ćete kod nas u /Ime Grada/?’ odgovor je obično ‘Nadam se uskoro’ i često na tome i ostane.

Većina autora zaista želi doći do vas, upoznati vaš grad, vas kao čitatelje i pružiti odgovore na sva vaša pitanja. No za cjelovitu organizaciju događaja u drugom gradu potrebno je podosta organizacije, komunikacije, usklađivanja, dogovora i vremena. A ovo posljednje ipak više volimo da naši nadraži autori utroše na pisanje. Jedan dio odrade sami autori i njihov izdavački tim – dogovoriti termin, lokaciju, tehničke detalje, uređenje prostora, moderatora i marketing. No sve je to puno lakše ako s druge strane postoji podrška prijatelja, knjižničara, ugostitelja, book blogera i čitatelja.

Dolazak autora u vaš grad nije samo stvar toga da upoznate lik čije ime stoji na koricama knjige koju ste pročitali, već to za vaše mjesto i zajednicu znači poticanje čitalačke kulture, ali i kulture općenito.

Ako vam je zaista stalo da autor gostuje u vašoj blizini, evo što vi kao čitatelji možete poduzeti:

1) Raspitajte se u lokalnoj knjižnici. Knjižnice organiziraju susrete s autorima, recite im ili pišite koga biste voljeli vidjeti kao gosta.

2) Možda vaš grad ima book caffe? Ako ima, onda odlično. Prvo provjerite njihov raspored, pa ako vaš autor favorit nije na popisu, zamolite da ga stave. Što je veća potražnja, veće su šanse da lokal ugosti traženo ime.

3) Vaše “malo misto” nema book caffe, ali ima tematski kafić koji bi bio savršen. Predložite vlasniku. Autori izvlače iz kuće ljude koji možda inače ne posjećuju kafiće, pa ovakav događaj u krajnjoj liniji znači više gostiju.

4) Neki drugi javni prostor za društvene namjene. Gradovi i općine bogati su javnim sadržajima koji su dostupni građanima. Od galerija i dvorana, do coworking prostora i informativnih centara. Možda se negdje može smjestiti susret s autorom.

5) Udruge koje promiču kulturu, studentske udruge, knjiški klubovi, knjižare možda već imaju uhodane ovakve programe ili će biti zainteresirane da ih pokrenu.
6) Nemojmo zaboraviti ni online event, na kojem može gostovati i više autora. Prednost ovog eventa je da ne košta ništa.

Organizacija čak i najmanjeg događaja složen je posao koji iziskuje vrijeme i nikad se nije dogodilo da baš sve štima. No ako zbilja želite pomoći domaćim autorima, možete se i sami okušati u organizaciji. U društvu koje bi najradije kulturu dobivalo preko infuzije, brzo i da ne osjeti, takvi su mali koraci zaista veliki.

Iva Ribarić

Podijelite objavu