Get 10% extra OFF on Porto Summer Sale - Use PORTOSUMMER coupon - Shop Now!

Osvrt – PoNosni slon, Jasmina Aleksandra Žiljak

Osvrt – PoNosni slon, Jasmina Aleksandra Žiljak

OSVRT koji nam je izmamio suze:

Upitali su me kako sam upoznala junaka Twigija i Zakon o ljepoti?! Odgovorila sam im, kroz jedno ranjeno srce i iskren osmijeh jednog dječaka.

U školu koja je prepuna različitosti, i u tome joj je mnoga ljepota, prekrasna slikovnica PoNosni slon ušetala je nakon promocije u Varaždinu. Tamo ju je predstavila Jasmina Aleksandra Žiljak, ponosna autorica slikovnice koju je prvi iz OŠ Petrijanec pročitao učenik 5. razreda Dominik Oršoš. Njegova je teta udomiteljica ujedno i njemu najbolja mama na svijetu, ljubiteljica raznih književnih susreta. Dominik ima sjaj u oku, i najljepši osmijeh, i nimalo laku životnu priču.

Na promociji je sreo i svoju novu razrednicu, učiteljicu hrvatskoga jezika koja mu je odmah rekla, ti si moj ponosni slonić te u glavi razvila ideju o dramatizaciji ovog prekrasnog štiva koje nas ohrabruje u našoj različitosti i osuđuje svaki oblik diskriminacije. Kad je kao voditeljica dramske i lutkarske skupine, na satu koji okuplja male dramce, izgovorila, “ljepota je svih nas bića kao pjesma, kao priča, svaka ima svoju čar, svoju boju i svoj dar” njeni su učenici odmah poželjeli otkriti odakle ta misao, i uskoro su kroz interaktivne igre i scenske improvizacije upoznali sebe i slonića. Zaključili su, nikad se nikome ne bi smjelo vikati „nosati, nosati nećemo se s tobom igrati!“ Konačna dramatizacija u školi nikoga nije ostavila ravnodušnim, ni punije, ni mršavije, ni visoke, ni niske, ni crne, ni bijele, ni velike, ni male…

Dramska skupina predstavu PoNosni slon najprije je izvela na školskom, a nakon školskog, uslijedio je međuopćinski LiDraNo, a zamalo i županijski. Ulogu životinjica preuzeli su mali glumci, a po povratku svoje mentorice s bolovanja, predstavi su odijenuli posve novo ruho posluživši se elementima kazališta uporabnih predmeta. Svojeg su slonića nakon nastupa u Petrijancu, Varaždinskoj županiji (u staračkom domu i vrtiću), odvezli čak do Draganića u Karlovačkoj županiji gdje su nastupili na Smotri lutkarstva učenika osnovnih škola RH “Lutkarska zraka” te oduševili publiku i stručnjake pokrivši glave zelenim kantama.

Slonić se tako pokazao učenicima iz različitih krajeva Hrvatske, ponosno, a putuje i dalje, odlučio se nastaniti u svako nesigurno i ljubavi željno srce. Ako još niste upoznali PoNosnog slonića, svako je vrijeme dobro, odmah je najbolje, i dobro za vaš rejting, za čovjeka i dijete istovremeno u svakome od vas.

Ponosim se svim svojim glumcima, a posebno je nakon izvedbe u Draganiću pohvaljena Nika Vidović, za najbolji scenski nastup cijele Smotre, utjelovila je baš Twigija, ponosnog slonića!

Veselimo se svakom novom nastupu jer PoNosni slonić to zaslužuje…
Od autorice ove slikovnice očekujemo još sličnih priča koje će nas popraviti!

mag.prim.educ. Željka Rabuzin, uč. HJ u zvanju savjetnika

Jasmina Aleksandra Žiljak

Podijelite objavu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)